Kiberbiztonság – Makay József (etikus hacker, kibe

Google Allo ‑ Edward Snowden igazi ámokfutást rendezett a Twitteren

2016. szeptember 22. - Makay József

google_allo_security.jpg

A reggel folyamán az elsők között mutattuk be nektek a Google új alkalmazását, az Allót, ami a kommunikáció egy sokkal fejlettebb formáját hivatott elhozni a felhasználók számára. A mesterséges intelligenciával felvértezett csevegőalkalmazásról viszont hamar kiderült, hogy az alapértelmezetten kikapcsolt end-to-end titkosítás nem az egyetlen biztonsági hiányossága: A Google szerverei a kommunikációnkat is letárolják.

Ez teljesen ellentmond a Google korábbi állásfoglalásának, miszerint az Allo (Google Play, iTunes) kizárólag ideiglenesen fogja tárolni az üzeneteket, azokat is nem azonosítható formában. Ezzel szemben a ma bemutatott app – az inkognitó módon kívül – már mindent, beazonosíthatóan tárol. A Google szerint ez a változás azért lépett életbe, hogy a tanulásra is képes mesterséges intelligencia hatékonyabban végezze a feladatát. Persze az indok logikus, viszont adatbiztonság szempontjából nagyon aggályos.

Ennek örömére a közismert és vegyes megítélésű szivárogtató, Edward Snowden az elmúlt néhány órában szinte elárasztotta a Twittert a „Ne használd az Allót!” típusú bejegyzésekkel, belinkelve az összes nagyon techmagazin témába vágó írását.

Állítása szerint még mindig a Signal és a Tor a legbiztonságosabb megoldás a kommunikációra és az internetezésre, továbbá a Telegram kevésbé biztonságos, mint a népszerű WhatsApp.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiberbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr9811735243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása