Kiberbiztonság – Makay József (etikus hacker, kibe

Egy új vírus a Windows, a Linux és a macOS rendszereket is megtámadja

2016. szeptember 08. - Makay József

mokes_windows_linux_macos_malware_trojan_backdoor.jpg

Amikor valamilyen kártevőről kell beszámolnunk, általában a Windows vagy az Android az érintett platform. A Kaspersky kutatói szerint viszont felfedeztek egy vírust, ami nem válogat, mindhárom nagy asztali platformot célozza. A Mokes névre keresztelt kártevő windowsos és linuxos változatát még januárban felfedezték, de most kiderült, hogy a macOS sincs biztonságban.

A Mokes tulajdonképpen egy trójai, ami a legnépszerűbb szoftverek (Google Chrome, Mozilla Firefox, Dropbox, Skype) programkódjába írja magát, majd egy AES-256 titkosítású kapcsolaton várja a parancsokat a Command & Control szervertől – egyfajta hátsó kapuként működve.

Mivel a nyílt forráskódú és minden lényeges platformra elérhető Qt (C++) fejlesztői keretrendszerben fejlesztették, a támadóknak nem volt nehéz dolguk a különböző operációs rendszerekre való leprogramozás során.

A vírus képes rögzíteni az audio- és videofolyamatokat, a billentyűleütéseket, 30 másodpercenként képernyőmentést készít és fejlett (elsősorban dokumentumok után kutató) tárhely-felderítési megoldással is rendelkezik.

Normális vírusvédelem mellett a Windows és macOS platformok felhasználói nagyjából biztonságban vannak, a Linux-felhasználók pedig telepítsék csomagból a fentebb felsorolt alkalmazásokat, hogy a vírus ne érjen el futtatható binárisokat a /home könyvtárban – és persze senki ne töltsön le mindenféle ismeretlen binárist!

Forrás: Androbit technológiai magazin.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiberbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr6211689083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása