Kiberbiztonság – Makay József (etikus hacker, kibe

Jelszólopó kártevőt terjesztett a népszerű torrentkliens

2016. augusztus 31. - Makay József

transmission_os_x_malware.jpg

Úgy tűnik, az utóbbi időben rájár a rúd a népszerű Transmission torrentkliensre, ugyanis néhány hónappal azután, hogy zsarolóvírust találtak a szoftverben, most újabb botrányba keveredtek. A Transmission macOS-re szánt változata ezúttal jelszólopó kártevőt terjesztett – méghozzá a hivatalos weboldalon.

Az OSX/Keydnap nevéből adódóan az Apple asztali operációs rendszerét célozza. Az ESET kutatói szerint a malware a jelszavak kiszivárogtatása mellett egy hátsókaput is épít a rendszerbe, hogy a támadók távolról is irányíthassák a fertőzött gépet.

Azok a felhasználók, akik a múlt hétvégén, vagy most hétfőn töltötték le a Transmission macOS-re szánt változatát, keressenek rá a következő fájlokra:

  • /Applications/Transmission.app/Contents/Resources/License.rtf
  • /Volumes/Transmission/Transmission.app/Contents/Resources/License.rtf
  • $HOME/Library/Application Support/com.apple.iCloud.sync.daemon/icloudsyncd
  • $HOME/Library/Application Support/com.apple.iCloud.sync.daemon/process.id
  • $HOME/Library/LaunchAgents/com.apple.iCloud.sync.daemon.plist
  • /Library/Application Support/com.apple.iCloud.sync.daemon/
  • $HOME/Library/LaunchAgents/com.geticloud.icloud.photo.plist


Ha bármelyik fájl létezik, az azt jelenti, hogy a kártevő áldozatául estek. Amúgy a fertőzött telepítő fájlneve Transmission2.92.dmg, kötőjel nélkül – míg az igazi Transmission-2.92.dmg

A Keydnap amúgy feltűnően hasonlít a Palo Alto Networks által még márciusban felfedezett, szintén a Transmission által terjesztett KeRanger zsarolóvírusra – legalábbis a két kártevő forráskódjában számos egyezés felfedezhető.

Forrás: Androbit.net technológiai magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://kiberbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr6811663606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása