Kiberbiztonság – Makay József (etikus hacker, kibe

Támadhatóvá teszi a Windows 10‑et a beépített Ubuntu Linux

2016. augusztus 08. - Makay József

ubuntu_on_windows_10.jpg

Már mi is többször beszámoltunk a Windows 10 beépített Ubuntujáról, amivel a felhasználók akár grafikus Linux-alkalmazásokat is futtathatnak a Microsoft operációs rendszerén. Ez mind szép és jó, viszont kiderült, hogy a Microsoft nem teljesen gondolta át a koncepciót.

Alex Ionescu (a Crowdstrike egyik vezetője) ugyanis a Black Hat hackerkonferencián világított rá, hogy a Windows 10-be épített Linux operációs rendszer hozzáférési jogosultságaival nagyon komoly problémák vannak. Az Ubuntu ugyanis Hyper-V környezet nélkül, közvetlenül a hardveren fut, ugyanolyan hardver- és rendszerelérési lehetőségekkel, mint az azt körülvevő Windows 10.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a támadók lehetőséget kapnak az Ubuntun keresztül megtámadni a gazdarendszert: windowsos rendszerfunkciókat meghívni, új funkciókat betölteni, adatokat lekérni és fájlokat módosítani a tárhelyen.

A problémát súlyosbítja, hogy az Ubuntu APT csomagkezelője ütemezett frissítéskor felhasználói jogosultságokkal is működik, tehát rendszergazdai jogok sem szükségesek a komolyabb támadások lebonyolításához. Az már csak hab a tortán, hogy a Windows AppLocker védelmi szolgáltatása nem működik a linuxos szoftvereknél, tehát azok előzetes ellenőrzés nélkül futhatnak.

Szerencsére az Ubuntu on Windows szolgáltatás kizárólag a Windows 10 fejlesztői üzemmódjában működik, tehát nem beszélhetünk globális sebezhetőségről, de tekintettel a megoldás népszerűségének növekedésére, a Microsoftnak mindenképpen foglalkoznia kell a problémával.

Forrás: Androbit technológiai magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://kiberbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr469835308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása