Kiberbiztonság – Makay József (etikus hacker, kibe

Nagyon elrontották a Facebook Messenger titkosítását

2016. július 09. - Makay József

facebook_messenger_end_to_end.jpg

A Facebook elkezdte a Messenger csevegőszolgáltatás end-to-end titkosításának tesztelését, amit egy blogbejegyzés keretein belül be is mutatott – viszont a versenytársak által már régóta használt technológia kifejlesztését a Facebook nagyon elrontotta.


Az említett end-to-end titkosítás erőssége abban rejlik, hogy a felek között folyó kommunikáció titkosítása a két fél készülékén történik, tehát elvileg lehallgathatatlan külső megfigyelő számára. Ezt persze a Facebooknak is sikerült biztonságosan elérnie, ugyanakkor a megoldás olyan hiányosságoktól szenved, ami miatt jóval kevesebben fogják használni a vártnál.

 


A Facebook ugyanis leszögezte, hogy a szolgáltatás csupán opcionális lesz, alapértelmezetten be sem lesz kapcsolva. Hogy miért? Azért, mert a fejlesztők nem oldották meg, hogy a titkosított kommunikációnkat minden eszközről elérjük és ugyanúgy használhassuk, ahogyan a titkosítás nélkülit.

Ez azt jelenti, hogy a titkosított beszélgetésünkben nem használhatunk GIF-eket, videókat és egyéb szolgáltatásokat, továbbá csak azon az eszközön érhető el az adott beszélgetés, amin elkezdtük. Ha például az okostelefonunkon kezdtünk el kommunikálni egyik ismerősünkkel, akkor onnantól kizárólag azt a készüléket használhatjuk az adott ismerőssel való kommunikációra.

Ebben a formában viszont (a nyomozóhatóságok legnagyobb örömére) nagyban leszűkül a potenciális felhasználók halmaza és nagy valószínűséggel ezúttal is a kényelem fog győzedelmeskedni a biztonság felett.

Forrás: Androbit technológiai magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://kiberbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr428876682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása