Kiberbiztonság – Makay József (etikus hacker, kibe

Nagyon komoly sebezhetőséget fedeztek fel a Linux rendszermagban

2016. augusztus 11. - Makay József

linux_kernel_vulnerability.jpg

A Kaliforniai Egyetem IT biztonsági kutatói egy meglehetősen komoly sebezhetőséget fedeztek fel a Linux rendszermagban. Bár erre sokan csak legyintenek, hiszen a köztudatban még mindig a Linux platform néhány százalékos piaci részesedése él, nem szabad elfelejtenünk, hogy az okostelefonok és a webszerverek túlnyomó többségén jelenleg Linux-alapú operációs rendszer fut, tehát egy, az egész világot érintő problémáról beszélhetünk.

A sérülékenység segítségével a támadónak csupán a webszerver és az internetező IP címével kell tisztában lenniük, máris lehetőséget kap a két fél közötti adatkommunikáció manipulálására – már ha az mezei HTTP kapcsolaton keresztül történik.

A probléma a 2010-ben közzétett RFC 5961 szabvány támogatásában rejlik, ami a Linux 3.6-ban vált támogatottá 2012-ben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben egy olyan sebezhetőség rejtőzött a rendszermagban, amivel a támadók hamis adatcsomagokat (akár teljes lapokat) küldhetnek az áldozatok számára, eltérítve azok internetezését úgy, hogy látszólag minden a legnagyobb rendben van.

A javítás publikálásáig a Linux-felhasználók és -üzemeltetők maguk is orvosolhatják a problémát. Ehhez csupán a /etc/sysctl.conf fájl végére kell beilleszteniük net.ipv4.tcp_challenge_ack_limit = 999999999 sort, majd mentés utána a sysctl -p paranccsal alkalmazniuk az új beállítást. A művelethez persze rendszergazdai jogosultságok szükségesek.

Forrás: Androbit technológiai magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://kiberbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr1110260974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása