Kiberbiztonság – Makay József (etikus hacker, kibe

Minden korábbi Android titkosítása feltörhető

2016. július 05. - Makay József

android_security_lock.jpg

Bár az Android titkosítási megoldásával elvileg nagyon komoly biztonságban tudhatjuk adatainkat az okostelefonunk tárhelyén, most kiderült, hogy ez nincs teljesen így. Gal Beniamini biztonsági kutató ugyanis rájött, hogy az operációs rendszer titkosító technológiája viszonylag egyszerűen kijátszható és feltörhető.

A titkosítás beállításakor a rendszer egy véletlenszerűen választott 128 bites kulccsal titkosítja le adatainkat, a kulcsot pedig a Qualcomm rendszerchip védett részében (TrustZone) tárolja el. Ezt a kulcsot használja az operációs rendszer is a készüléken tárolt adatok visszafejtéséhez.

Ez persze egy erősen leegyszerűsített bemutatása a valódi működésnek, mindenesetre a Beniamini által bemutatott módszer és szoftver a Qualcomm rendszerchipek KeyMaster funkciójának koncepcionális biztonsági hiányosságát használja ki az Android 5.0 és annál korábbi rendszerverziók esetében.

A Google és a Qualcomm már javította a sebezhetőséget, viszont a gyártók frissítési hozzáállása miatt nagyon sok készülék soha nem fogja a javítást megkapni. Ugyanakkor a sebezhetőségnek van egy jogi vonzata is, ugyanis innentől rengeteg, eredetileg titkosított, de bűncselekmények esetén bizonyítékként használható adatok kerülhetnek így visszafejtésre a készülékekről hatósági úton.

Forrás: Androbit technológiai magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://kiberbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr468868492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása